The proposed conversion of the Victorian mill, built originally as a shoe or hosiery factory, will bring the building back to life, remove crude alterations from the facades and add a contemporary rooftop extension.

The decorative frontage, executed in an Italianate style, was built when two separate buildings at Nos 3½ and 5 were joined and extended to form one property; the original ground floor facade was lost when an unsympathetic shopfront and shutter doors were added.

The new ground floor elevation will establish a more sympathetic and active street scene along Wellington Street and a more coherent appearance with the adjacent properties at Nos 1 and 3, to the benefit of the surrounding Conservation Area and adjacent listed buildings.

The new top floor will be a modern addition to the eclectic street scene and complement the solid masonry façade with a lightweight roof. The residential conversion will create twelve dwellings including duplex apartments with views from roof terraces across the old town and the New Walk.

The sand-faced brown brick on the ground floor and the metallic copper finish of the top floor cladding complement the historic Victorian brickwork and the new openings correspond with the existing façade as well as with the adjacent No 3, to which the building was linked in the past.
Concept diagram
Existing street frontage Proposed elevation facing Wellington Street