The proposal for the listed townhouse in Sliema in Malta combines a contemporary rooftop extension with the sensitive internal refurbishment and careful repair of the external facades.

The property is located in the centre of the old town and has all of the typical features of a Maltese townhouse, including delicate carved stone surrounds to the street facade, an elegant staircase to the first floor and an internal lightwell.

The potential of two new terraces on the unused roof level led to the concept of upside down living, with kitchen, dining and living area all relocated to the open plan top floor.

This layout provides the new main floor of the house with unobstructed sunlight throughout the day and easy access to outside spaces with morning and evening sun respectively without disrupting the original layout of the dwelling.
Existing stiarcase Proposed rooftop extension
Existing street elevation Concept diagram