The new house is proposed on a secluded piece of land to the east of a Grade II listed hall and north of the adjacent Grade I listed church; the name refers to the historic title of the original manor house.

Located along the eastern boundary of the sylvan plot the dwelling benefits from the afternoon and evening sun and enjoys views through the mature trees towards the hall and church.

The proximity of the listed buildings required a sensitive design responding to the history and setting of the site.

The site was previously occupied by ancillary buildings associated with the hall and may have also been part of the former kitchen garden; the long brick walls with regular openings forming the main elevations are a reference to the historic use of the land and evoke associations of a walled garden.

Site location Birds eye view of model
Proposed view of garden elevation
Model showing approach and entrance Design concept