The site of the proposed veterinary surgery is located on the edge of Knighton Park, surrounded by mature trees on a gentle slope of the surrounding parkland, currently occupied by a 1960s house.

The curved silhouette of the new building responds to the contours of Knighton Park and the restraint, continuous roof form allows views to the ridge of the park beyond.

The form and choice of standing seam roof and rustic facing bricks relates to rural structures typically associated with the maintenance of parks.

Reception and waiting area benefit from large windows, roof lights and timber cladding, a reference to the adjacent woodland, which creates a calm interior for staff, customers and their animals.

Photovoltaic panels and an air source heat pump will create about 20% of the energy required for the building, which is highly insulated and uses a heat recovery system to reduce running costs.
Proposed view from Ring Road towards entrance Concept model
Site location adjacent to Knighton Park Proposed waiting area and reception